вторник, 17 май 2011 г.

Село Фикла - Фикел (до 1934 г.),а днес село Маточина






















Заглавие: село Маточина

Автор: Росица Жекова

село Маточина

Има едно българско селце с дъхаво име – Маточина! Цъфнало е до самия десен бряг на река Тунджа, само на 40 км североизточно от Свиленград, съвсем близо до българо-турската граница. Днес селцето е населявано от не повече от 50 души. Ако любопитството те заведе там, не се стряскай, че селцето се намира зад телени ограждения. Кльон се нарича теленото ограждение, тъжна останка от недалечното минало. Всяко гранично селище е било „пазено” и така от врага. Крепостта Букелон (wikipedia)Преди векове около селото е имало голяма дъбова гора, пълна с дивеч. В далечната 1664 година султан Мохамед е написал в дневника си, че е ловувал около село Фикла. Фикла в последствие се преобразува на - с това име селото просъществувало чак до 30-те години на миналия XX век. Името „Маточина” му е дадено, разбира се, заради изобилието на билката, ухаеща наоколо. Преди 12 века в близката местност, която хората наричат Декили кая/в превод от турски прав, побит камък/, тогавашните хора са изсекли църква. Запазена е легенда, че църквата първоначално е била старо светилище. В съществуващата някога наблизо пещера били скрити статуи на древни божества, целите от злато. Простосмъртните можели да видят златните статуи единствено в деня на божествата. Жреците ревниво пазели през останалото време златните тотеми. Легендата мълчи какво е станало с тях после. Днес можеш да се изкачиш по изсечените стъпала, които водят към билото на възвишението. Там е скалният храм. В него се влиза през малък засводен коридор дълъг 4,20 метра, висок 3 метра. След коридора следва правоъгълно помещение, дълго около 10 метра. Няма да описвам какво е усещането да се докоснеш до този древен православен храм! Откъм северната страна на селото можеш да видиш самотна кула с изронени стени. Вероятно тази кула „помни” голямото сражение между войските на готите и император Валент през 387 година. Императорът загива в боя, готите разбиват римската му армия. Крепостта Букелон е построена през римската епоха, но е достроявана през вековете. Останал е един кръстов монограм, изработен от тухли встрани от входната врата на кулата. Разчита се името на българския цар Михаил. През 1328 нашият цар повежда войската ни срещу Андроник ІІІ. Специалистите допускат, че по време на този поход той е възобновил крепостта.
Крепостта Букелон е пазила града Одрин от нашественици от север. Това е и най-добре запазената военна сграда в страната ни. Интересното е, че на последния трети етаж на кулата са си направили малък параклис. Там са се черкували защитниците на кулата. Прави ли ти впечатление, че хората тогава не са забравяли да се погрижат за душите си?
Всеки е чувал за императора Балдуин Фландърски. Цар Калоян близо до тази крепост точно на 14.04.1205 година разбива рицарската му армия и го пленява.
Около селото, както ти разказах, ухае на билката маточина.....за съжаление с много кръв е напоена земята, където расте днес цветето...НО е хубаво там, където някога се е леело кръв, днес да цъфтят цветя!!! Това се случва само в нашата България!!!

Текст:information-bg.com

Кметски наместник:

0886 645101,kmet@matochina.com

:::

Снимките са авторски на My Photo Mania !
Още:

От дневника на султан Мехмед IV се научава, че през 1664 година е ловувал в подножието на крепостта и намиращото се под нея село. В писмения паметник на султана селото е наречено Фикла. Впоследствие името се преобразува на Фикел, с което име селото се именува до 1934 година,[1] когато е преименувано на Маточина по името на лековитата билка, която расте в региона.

Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Travel Channel International

News in Photo