сряда, 20 април 2011 г.

Отново авторски снимки:Саръмсаклъ,Турция

A Paradise on the World! / Раят на Земята!

Саръмсаклъ,Турция

или

Кючюккьой-малко село

/На турски,английски и руски език/

Заповядайте в Саръмсакли,Турция!


Айвалък е известен морски курорт на Егейското крайбрежие и е разположен в близост до едни от най-интересните исторически забележителности в Турция - древния град Пергамон, Троя, Асос, както и до гръцкия остров Лезбос.Най-близко разположения до България турски курорт, Айвалък омагьосва туристите с уникална комбинация от природна красота и история. Многобройните пясъчни плажове привличат с чистотата, спокойствието и благоприятната атмосфера за отдих.Средните температури през летния сезон са 25-30 градуса. Сарамсаклъ е един от курортните градчета разположени в близост до Айвалък (на около 7 км), известен с най-дългата пясъчна плажна ивица в Турция - 9 км. и най-добре развитите туристически комплекси - хотели, ресторанти, дискотеки...
Айвалък се намира на около 600 км от България, на 200 км от Измир и на около 300 км от Кушадасъ.

Айвалък,Турция

131 км. (81 миля) от Ассос,източно по крайбрежния път за Път Е 87 на юг.

Айвалък се появява за първи път в късните османски регистри от 1770 г., когато един османски морски герой,Гази Хасан паша,е подпомогнат от местната гръцка общност,след като неговия кораб потъва наблизо.Скоро след това,на града е дадена автономия,вероятно като жест на благодарност и мюсюлманското население е преместено в отдалечени селища,оставяйки гърците да развиват търговията със зехтин.През 1803 г. е основана една гръцка академия по предписанията на Платон,с курсове по старогръцки,физика,логика,философия,реторика и математика.Нищо не се е запазило от училището днес.В края на Първата световна война гърците нападат Турция с претенции за Егейското крайбрежие,но гръцката армия е прогонена през 1922 г. и цялата гръцка общност на Айвалък е депортирана.

Този бързо нарастващ град има някои от най-хубавите представители на гръцката архитектура от XIX е.в Турция.За разлика от типичната османска къща (стройна,тясна и построена от дърво,с един надвесен над залива прозорец),гръцките сгради са каменни с класически триъгълни педименти над квадратната основа.Разходете се по малките странични улици,водещи до хълма в сърцето на старата жилищна област (Талат Паша Джадеси и Гюмрюк Джадеси).Няколко исторически черкви днес са превърнати в джамии."Св.Йоан" е сега Saatli Cami (Саатлъ Джами) (Джамията с часовника)."Св.Георги" е сега Cinarli Cami (Чинарлъ Джами)(Джамията с чинара).Архиерейската черква,сега музей,излага забележителни картини върху рибя кожа,изобразяващи живота на Исус.Черквата е временно затворена поради реставрация и не е определена никаква дата за повторното и откриване.

След разходка из града,тръгнете по главната улица,Ататюрк Джадеси,на запад по крайбрежието,за да стигнете хубавата 10-километрова плажна ивица,наречен Sarimsakli plaji (Саръмсаклъ плажъ).Курортите на няколко мили надолу осигуряват добро място за отсядане през нощта,преди да посетите руините на Пергам,югоизточно от Пергам.

Ресторанти и хотели

Canli Balik (Джанлъ Балък).Този рибен ресторант в края на вълнолома на Айвалък предлага отлична храна в романтична обстановка.Със своите колосани бели покривки за маса и избелял декор,във вътрешността се долавя отминалата му слава.При хубаво време можете да седнете на терасата на самия край на вълнолома с местни рибарски лодки,полюшващи се във водата на няколко стъпки от вас и Егейско море,простиращо се до хоризонта.Започнете с мезета като пържена сепия или мидена салата в местен зехтин,след това преминете на прясна местна риба на скара,може би барбуня

2-та сграда северно от Инюоню Джад.,на пристанището,телефон няма,Не се приемат кредитни карти!

Али Бей Адасъ

На отсрещната страна на крайбрежието при Айвалък (свързан с път към сушата).

Подобно на Айвалък,Али Бей Адасъ (също известен като остров Джунда) някога е имал преобладаващо гръцко население и тук все още се говори малко гръцки.Рибарският град има хубави ресторанти за морска храна със собствена атмосфера,подредени по кея;те са забележителни с тяхната печена ципура (местна риба) и с блюдата от октоподи-печени,пържени или като студена салата от морски дарове.Гръцките къщи на острова са добре запазени и разнообразни,а черквата "Св.Николай" от XIX в. в центъра на града,трябва задължително да се види.Въпреки че фреските са обезобразени-очите на апостолите са избодени-тя има един ефектен стенопис на Йоан с кита.С широките пукнатини,предизвикани от земетресението през 1924 г. и птиците ,летящи около въздушните му куполи,като цяло мястото има призрачен вид.Ако църквата е затворена,изчакайте пред главната порта и някой евентуално ще намине,за да ви пусне вътре.

Лични снимки от Sarimsakli,Turkey 2008


Църквата "Св.Николай",Али Бей Адасъ или остров Джунда (на десетина километра от Саръмсаклъ),Турция 2008




Sarimsakli,Turkey 2008
Сивушко,който обичаще да си похапва кренвиршчета от мен сутрин и вечер!
В Турция съм виждал скулптори на котки пред къщи,като сувенири,на картички!




Джамията в Саръмсаклъ,Турция 2008


Саръмсаклъ,Турция 2008


Това е крайбрежната улица в Саръсаклъ.Отляво са хотелите,отдясно,където е плажната ивица няма никаква бетонна постройка (има тук-там дървени павилиони за продажба на напитки и закуски),а ако се появи такава съвсем скоро бива срутвана!


Морето в Саръмсаклъ,Турция 2008 г.


Слънце,пясъчен плаж и много,много чиста морска вода!



Sarimsakli,Turkey 2008




Sarimsakli,Turkey 2008


Плажът на Саръмсаклъ с романтичните чадъри!



Фитнес уреди на Doga park видях на 3 обществени места в Саръмсаклъ и на 1 място в Айвалък за свободно ползване от всеки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Travel Channel International

News in Photo