неделя, 22 май 2011 г.

Авторски снимки:Манастир "Св.Троица",Тополовградско - 22.05.2011 г. (останали са две бабички,които,нито виждат,нито чуват !





































































































Устремски манастир "Света Троица"

Устремски манастир

Ортодоксално име:Света Троица

Близки манастири:

Устремски манастир - Комплексът отвън
Местоположение на манастира:
» Виж манастира на картата

Устремският манастир (известен още като Вакъфски или Хайдушки) се намира в Сакар планина на около 3 км. от с.Устрем (с. Вакъф до 1934г.), на 13 км. от Тополовград и на около 20 км. от гр. Елхово.
Транспорт:

За Устремският манастир има отбивка по пътя от Тополовград до с. Устрем.
История на манастира:

Предполага се, че Устремският манастир е основан през 14в., като в началото на следващия век името му се среща в османски документи. Обителта била сривана на няколко пъти и после отново издигана. До манастира има скална пещера известна с името "Вехтата черква". В нея има останки от стара живопис, което свързва възникването на манастира с някой от известните анахорети през 14 век., населявали пещерите в Странджа и Сакар.

По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18в. и началото на 19в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен. Тук той се замонашил и приел името Хрисант. С помощта на местното население започнало обновяване на манастира, а бившия хайдутин станал негов игумен. Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813г. Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.

Устремски манастир - Цъеквата "Св. Троица"По време на руско-турската война от 1828-29г. Устремският манастир бил разрушен, но през 1836г. той бил отново възстановен. Тогава била построена и сегашната църква "Св. Троица", като към нея били включени зидовете на стария еднокорабен храм "Св.Св. апостоли Петър и Павел".

По време на игуменството на отец Никандри от с. Вакъф (между 1858 и 1870г.) Устремският манастир се превърнал в истинска крепост на българския дух и убежище за хората от този край, независимо от усилената пропаганда провеждана от гръцкото духовенство. През 1875г. гръцките духовници и гъркоманите успели да прогонят игумен Никандри и едва през 1898г. манастирът става отново български.

До 1909г. Устремският манастир е бил мъжки, но същата година от с. Студена, Елховско в обителта дошли около петдесет монахини и за управителка била избрана монахиня Евпраксия. Тя била енергична и самоотвержена игуменка и обикаляла из България и Русия за да събира средства за обителта. През 1910г. игуменката умира и нейни приемнички стават монахините- Калиопа, Агатия, Ирина, Харитина, Евфимия и Филотея, които жертвали голяма част от живота си за добруването на Устремския манастир. Най-продължително време служил като управител на манастира свещеноиконом Иван Димитров, който прекарал там почти 30г.
Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Устремският девически манастир е действащ и е най-големия от запазените манастири в Странджанско-Сакарския край. От първия етап на новото изграждане на манастира в края на 18в. сега са запазени едноетажния хранителен блок и част от монашеските килии до главната порта. Днешния си вид манастирът придобива през 30-те години на 19в., когато е развита най-голямата дотогава строителна дейност.

Устремски манастирДворът на Устремският манастир има формата на неправилен трапец, като от север, запад и изток са разположени жилищни и стопански сгради, а в средата се намира църквата "Света Троица". Храмът е издигнат през 1836г., а по-старата църква "Св. св. Петър и Павел" е вградена в него. Сегашната църква е трикорабна, едноапсидна, безкуполна каменна постройка с двуредово осветление на наоса, постигнато с комбинация от широки и тесни прозорци. Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълби, а в южната й част има отделение с царски двери и олтарно помещение в чест на св. апостолите Петър и Павел. Интерес представлява църковния иконостас с пластични резбени елементи и три реда възрожденски икони. Център в него са царските двери с красива пластична резба. В църквата се пазят още възрожденски икони, сребърен потир от 1779г. и старопечатни книги.

Жилищните помещения в Устремският манастир са двуетажни с открити дървени чардаци, крепени от рядката паяжина на дъбови колони. Стопанската сграда е разположена на дебели дялани дъбови подпори, със стени от здрави дървени решетки.

Устремският манастир разполага и с две чешми, като на едната има каменна плоча с образите на св. апостоли Петър и Павел и днес се намира в Националния исторически музей в София.

През 1951г. в Устремският манастир избухва пожар и част от манастирските сгради в източното и северното крило били унищожени, но постепенно тече реконструкцията им. Всяка година на16-ти юни се празнува манастирския събор.
Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 04735/62 10
Настаняване в манастира:

Устремският манастир целогодишно приема гости, като разполага с капацитет от 40 легла.
Интересни места за посещения в района:

До Устремският манастир се намира скална пещера - "Вехтата черква", с останки от стара живопис.

Текст:bulgariamonasteries.com

ВСИЧКИ СНИМКИ СА АВТОРСКИ,НАПРАВЕНИ ОТ My photo mania НА 22.05.2011 Г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Travel Channel International

News in Photo